Παντού γύρω σου ακούς για μπλογκ, μπλόγκερς, μπλόκιννγκ και οτιδήποτε έχει σχέση με τον όρο μπλογκ ή blog. Ακούς για bloggers που είναι διάσημοι, κάνουν τρελά ταξίδια, έχουν παραιτηθεί από την καθημερινή τους δουλειά και βγάζουν πολλά λεφτά γράφοντας απλά σε ένα blog (εντάξει, το απλά δεν είναι ακριβώς η λέξη που ταιριάζει!). Εσύ λοιπόν αναρωτιέσαι, τι είναι blog και τι ακριβώς κάνουν οι bloggers;

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς:

“To ιστολόγιο*, γνωστό συχνά με την άκλιτη ονομασία μπλογκ (blog), είναι μορφή ιστοχώρου. Είναι λίστα καταχωρήσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως νέα , πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία.

O αγγλικός όρος blog προέρχεται από το weblog το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως ιστολόγιο. Οι δύο όροι αρχικά εμφανίζονταν μαζί, μέχρι που ο συντετμημένος τύπος καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται πλέον και ως ανεξάρτητος όρος. Η συγγραφή ενός blog, η συντήρηση ή η προσθήκη ενός άρθρου σε ένα υπάρχον blog, ονομάζεται «blogging». Τα μεμονωμένα άρθρα σε ένα blog ονομάζονται «blog posts», «posts» ή «entries». Το άτομο που δημοσιεύει αυτά τα άρθρα ονομάζεται «blogger».

Ένα blog συνδυάζει κείμενο, υπερσυνδέσμους (hyperlinks), εικόνες και συνδέσμους (links) σε άλλες ιστοσελίδες και σε βίντεο, ήχο ή άλλα αρχεία. Τα blogs χρησιμοποιούν ένα συζητητικό στυλ τεκμηρίωσης. Συχνά τα blogs εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Μερικά blogs αναφέρουν προσωπικές εμπειρίες».

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Ιστολόγιο

Το blog είναι ένα website (ιστότοπος)

Το blog δεν είναι παρά ένας ιστότοπος δηλαδή ένας χώρος στο διαδίκτυο με ιστοσελίδες οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν πληροφορίες με την μορφή κειμένου, υπερσυνδέσμου (hyperlink), εικόνας, βίντεο και ήχου.

To blog είναι ένας τρόπος καταχώρησης άρθρων, σαν ημερολόγιο, και παρουσιάζει τα άρθρα του με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας.

Το blog μπορεί να αφορά οτιδήποτε

Το περιεχόμενο ενός blog μπορεί να είναι οτιδήποτε, ότι ενδιαφέρει αυτόν που δημιουργεί το blog. Μπορεί να είναι ειδησεογραφικό, πολιτικό, σατυρικό, να έχει σχέση με την τεχνολογία, τη μόδα, την οικογένεια, τα πάντα. Υπάρχουν blogs ποικίλης ύλης, που ασχολούνται με διάφορα θέματα αλλά υπάρχουν και  blogs εξειδικευμένα και αφορούν σε ένα συγκεκριμένο θέμα (niche) όπως π.χ. η διατροφή για διαβητικούς ή γαστρονομικός τουρισμός.

Τι θέμα θα έχει ένα blog εξαρτάται από τον blogger. Συνήθως είναι σχετικό με ένα θέμα που γνωρίζει, που έχει ενδιαφέρον για τον ίδιο και του αρέσει.

Το blogging μπορεί να γίνει επάγγελμα

Πριν λίγα χρόνια το να είσαι επαγγελματίας blogger ήταν πολύ δύσκολο. Δεν υπήρχε ούτε η πληροφόρηση για να ξεκινήσεις ένα blog, ούτε η ευκολία αλλά και ούτε η δυνατότητα να βγάλεις χρήματα από αυτό.

Τώρα πια όλος ο κόσμος είναι δικτυωμένος.

Όπως γράφει και ο Austin Kleon, στο βιβλίο του Show your work:

Μοιάζει λίγο ακραίο, αλλά στη σημερινή εποχή αν η δουλειά σου δεν υπάρχει online δεν υπάρχει. Όλοι μας έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας και να μοιραστούμε τι σκεφτόμαστε, αλλά δεν την εκμεταλλευόμαστε. Αν θέλεις οι άνθρωποι να μάθουν τι κάνεις και για ποιο πράγμα νοιάζεσαι, πρέπει να μοιράζεσαι.

Οι ευκαιρίες λοιπόν είναι οnline και είναι ευκαιρία να τις εκμεταλλευτούμε!

Διάβασε επίσης : 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.