Η ιδέα να ξεκινήσεις ένα blog μπορεί να είναι τόσο συγκλονιστική που να σε κάνει να ξεκινήσεις χωρίς προηγουμένως να έχεις σκεφτεί μερικά βασικά σημεία.

Το να ξεκινήσεις ένα blog χωρίς να ακολουθήσεις κάποια βασικά βήματα, μπορεί να σε κάνει να χάσεις χρόνο και πολύτιμες δυνάμεις για κάτι που δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί!

Ας δούμε τι πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις :

1.Υπάρχει ζήτηση για το θέμα του blog σου;

Βασικά θα πρέπει να αναρωτηθείς, και μετά να ψάξεις, αν υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται να διαβάσει τα άρθρα σου.

Μια γρήγορη απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να σου δώσει το  Google Adwords Keyword Planner ψάχνοντας για λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με το θέμα σου και τι όγκο αναζητήσεων έχουν.

Αν για παράδειγμα, θέλεις να ξεκινήσεις ένα  blog για τη διατροφή και συγκεκριμένα με το πως να γίνεις vegan, μπορείς να ψάξεις φράσεις-κλειδιά όπως “vegan διατροφή”, “συνταγές για vegan”, “τι τρώει ένας vegan”.

Θα δεις ότι η λέξη “vegan” έχει 1 χιλ.-10χιλ. αναζητήσεις το μήνα και θα ανακαλύψεις και άλλες λέξεις-κλειδιά με τον ίδιο όγκο αναζητήσεων, όπως “vegan συνταγεσ” και “βιγκαν” που σημαίνει ότι οι άνθρωποι κάνουν αναζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης θα παρατηρήσεις ότι ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός, δεν υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις-κλειδιά για να διαφημιστούν, που αυτό είναι καλό γιατί θα μπορέσεις να χτυπήσεις χαμηλή τιμή για κάθε keyword.

Ενώ δεν είναι η super αγορά, υπάρχει μια ευκαιρία για το συγκεκριμένο niche. Και καλό είναι στην αρχή να ξεκινήσεις σε μια αγορά που δεν έχει μεγάλο ανταγωνισμό.

Αν δημιουργήσεις περιεχόμενο που ενδιαφέρει τον κόσμο και μπορέσεις να αποκτήσεις ένα πιστό κοινό τότε μπορείς να φτιάξεις ένα επιτυχημένο blog.

2. Μάθε ποιοι είναι οι άνθρωποι που θέλεις να προσελκύσεις στο blog σου.

Ας πούμε ότι ξεκινάς ένα blog με vegan συνταγές. Ήδη ξέρεις περίπου το κοινό σου και τα χαρακτηριστικά του.

Ποιοι είναι συνήθως vegan;

Είναι νέοι, δραστήριοι, κάτοικοι αστικών περιοχών, που ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους και την υγεία τους, πιθανόν αθλούνται και ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη vegan διατροφή ή για vegan συνταγές.

Έχεις, περίπου, προσδιορίσεις το κοινό σου και γνωρίζεις ποιοι είναι οι πιθανοί αναγνώστες σου.

Αυτό είναι σημαντικό για να μάθεις πως να τους προσεγγίσεις. Που συχνάζουν, ποια είναι τα ενδιαφέροντα τους, ποια social media χρησιμοποιούν περισσότερο, σε τι forum μπαίνουν, ποιος είναι ο τρόπος ζωής τους.

Όλα αυτά είναι σημαντικά για να μπορέσεις να τους προσεγγίσεις, να μάθεις ποιες είναι οι ανάγκες τους και να προσπαθείς να τις καλύψεις.

3. Αναρωτήσου αν μπορείς να συνδεθείς με το συγκεκριμένο κοινό.

Είναι σημαντικό το θέμα που θα επιλέξεις για το blog σου να σε εκφράζει.

Φαντάσου να ξεκινήσεις ένα blog για vegan διατροφή και η δική σου διατροφή να είναι κυρίως fast-food και σουβλάκια.

Ε, δεν είσαι και ο κατάλληλος να δώσεις συμβουλές σε κάποιον που δεν αγγίζει αυτά τα φαγητά!

Για να μπορέσεις να συνδεθείς με το κοινό σου και να το κάνεις να σε εμπιστευθεί, θα πρέπει οι συμβουλές σου και ο τρόπος ζωής σου να συμβαδίζουν με αυτά που γράφεις.

Θα πρέπει πρώτα εσύ να τα πιστεύεις και να τα ακολουθείς για να μπορέσεις να πείσεις και άλλους.

4. Μπορείς να γίνεις expert στο συγκεκριμένο niche;

Εντάξει, προσέχεις τη διατροφή σου, δεν τρως κρέας, αλλά μπορείς να δώσεις συμβουλές σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο διατροφής;

Πέρα από το γεγονός ότι ακολουθείς αυτά που γράφεις θα πρέπει να είσαι και κάτι σαν “ειδήμων” για να δώσεις συμβουλές.

Μπορείς βέβαια με τον καιρό να γίνεις, αλλά θέλει πολύ χρόνο και ψάξιμο.

Γι αυτό και είναι καλό, αν θέλεις να γράψεις για vegan διατροφή, να είσαι και συ vegan και να δημιουργείς vegan συνταγές.

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι δεν είσαι σχετικός με το θέμα, αν δεν είσαι.

5. Κάνε ένα τεστ

Γράψε ένα άρθρο με το θέμα που σε ενδιαφέρει και προσπάθησε να το προωθήσεις στα social media, στο Facebook, στο Linkedin ή προσέγγισε bloggers που μπορούν να δημοσιεύσουν το άρθρο σου στο blog τους.

Μπορείς να δεις αν υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση για το συγκεκριμένο θέμα.

Αν κάνεις αυτή τη μικρή έρευνα και δώσεις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα μπορέσεις να ξεκινήσεις με περισσότερη σιγουριά το blog σου και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις!

Διάβασε επίσης : 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.