Εάν έχεις προσπαθήσει ποτέ να βρεις φωτογραφίες στο internet, ίσως γνωρίζεις πόσο δύσκολο είναι να βρεις υψηλής ανάλυσης, όμορφες και κυρίως δωρεάν φωτογραφίες!

Οι περισσότερες, και συνήθως καλύτερες, ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες  όπως η Shutterstock και η 123RF, οι οποίες χρεώνουν 20 ή περισσότερα δολάρια τη μία. Ακόμα και όταν μπορείς να τις βρεις δωρεάν, οι περισσότερες είναι χαμηλής ανάλυσης, με watermark, θολές και στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς έμπνευση!

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βρεις φωτογραφίες υψηλής ποιότητας χωρίς ταλαιπωρία ή σημαντικό κόστος.

Εδώ είναι μια λίστα των καλύτερων δωρεάν ιστοσελίδων της παγκόσμιας αγοράς φωτογραφιών σύμφωνα με το PlatoWebDesignγια designers, bloggers, επιχειρηματίες και οποιονδήποτε άλλο:

1. Unsplash

Photo by Janko Ferlič on Unsplash

Το Unsplash προσθέτει δέκα νέες φωτογραφίες χωρίς δικαιώματα κάθε δέκα ημέρες και είναι σχεδόν πάντα εκπληκτικά όμορφα τοπία. Απλά κάνε scroll down στην αρχική σελίδα για να δεις ομιχλώδη ποτάμια, μεγάλες οροσειρές … και όλα σε υψηλή ανάλυση.

Απαιτείται αναφορά.

2. Superfamous

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Folkert Gorter και οι συνάδελφοι του είναι υπεύθυνοι για αυτές τις εικόνες απίστευτης υψηλής ανάλυσης, ιδανικές για  ιστοσελίδες ή ως desktop backgrounds.

Απαιτείται αναφορά.

3. Picjumbo

Το Picjumbo είναι ένα από τα αγαπημένα sites, λόγω της εύκολης πλοήγησης και των φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης (χωρίς attributes). Έχει μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες φαγητών και είναι το ιδανικό μέρος να βρεις φωτογραφίες αν έχεις εστιατόριο ή food blog.

Δεν απαιτείται αναφορά (για όλες σχεδόν τις εικόνες).

4. Pixabay

Το Pixabay είναι το όνειρο κάθε web designer. Όχι μόνο προσφέρει εύκολη αναζήτηση, αλλά οι εικόνες είναι εκπληκτικές (και σχεδόν όλες δεν απαιτούν attributes).

Δεν απαιτείται αναφορά (για όλες σχεδόν τις εικόνες).

5.  IM Free

Το IM Creator (ένα website building tool) διαθέτει αυτή τη μικρή συλλογή φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης  για να χρησιμοποιήσεις στα δικά σου projects. Τα attributes είναι απαραίτητα, αλλά αξίζει τον κόπο: αυτές οι εικόνες είναι της ίδιας (αν όχι καλύτερης) ποιότητας από τις φωτογραφίες που πρέπει να αγοράσεις.

Απαιτείται αναφορά.

6.  Gratisography

To Gratisography είναι εκπληκτικό. Δημιούργημα του ταλαντούχου Ryan McGuire (καλλιτέχνης /web designer), η συλλογή περιέχει φοβερές φωτογραφίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα!

Δεν απαιτείται αναφορά.

7.  MorgueFile

Μία από τις λιγότερο πλούσιες συλλογές αυτής της λίστας, το MorgueFile έχει μια απλή διάταξη και προσεκτικά επιλεγμένη λίστα φωτογραφιών. Η συλλογή τους δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά οι φωτογραφίες τους είναι πολύ χρήσιμες με μεγάλο φάσμα (μπορείτε να βρείτε τα πάντα από άγρια ​​ζώα έως αντίκες). 

Δεν απαιτείται αναφορά.

8.  FreeImages

Από τις μεγαλύτερες λίστες φωτογραφιών, το FreeImages είναι ένα site ιδανικό αν δουλεύεις ένα νέο project. Ενώ τα περισσότερα sites εστιάζουν σε μια κατηγορία (συνήθως φωτογραφία τοπίου), το FreeImages προσφέρει χιλιάδες φωτογραφίες από μια ποικιλία κατηγοριών. 

Μερικές φορές απαιτείται αναφορά (ελέγξτε κάθε φωτογραφία για λεπτομέρειες)

9.  Little Visuals

Το LittleVisuals είναι μοναδικό: προσφέρει φωτογραφία μικρής κλίμακας, κοντινές με λεπτομέρειες που δεν θα βρεις σε άλλα sites. Γράψου στην e-mail λίστα τους και θα λαμβάνεις επτά φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μέσω  αρχείου .zip κάθε εβδομάδα. 

Δεν απαιτείται αναφορά.

10.New Old Stock

Το New Old Stock είναι μια συλλογή vintage φωτογραφιών. Μπορείς να ψάχνεις με τις ώρες χωρίς να βαρεθείς.

Δεν απαιτείται αναφορά.

11.Picography

Δεν απαιτείται αναφορά.

12.Getrefe

Αν χρειάζεστε αρχιτεκτονικές φωτογραφίες ή φωτογραφίες τοπίου, γρήγορα – το GetRefe είναι ιδανικό. Απλές, όμορφες, φυσικές εικόνες που τραβήχτηκαν από μια σειρά φωτογράφων που ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη.

Δεν απαιτείται αναφορά.

13.Jay Mantri

Ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές της SoCal, ο Jay Mantri προσφέρει αυτή τη συλλογή δωρεάν φωτογραφιών (ενημερώνεται κάθε Πέμπτη).

14.Public Domain Archive

15. Pexels

Θα πρέπει να ξέρεις πως όταν ψάχνεις  στο Google Images, οι φωτογραφίες που βρίσκεις δεν είναι απαραιτήτως αυτές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωτογραφίες εξακολουθούν να καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογράφων.

Εάν αναζητάς φωτογραφίες που θέλεις να χρησιμοποιήσεις για ένα project και δεν θέλεις να έχεις προβλήματα με πνευματικά δικαιώματα, πρέπει να βρεις sites που καθορίζουν ρητά την άδεια πνευματικής ιδιοκτησίας για κάθε εικόνα.

Για όλα τα παραπάνω sites, η άδεια είναι γενικά εύκολη. Υπάρχει συνήθως μια περιγραφή της άδειας σε κάθε σελίδα ή τουλάχιστον ένα link προς μια περιγραφή.

Ακολουθούν δύο τύποι αδειών που μπορείς να βρεις σε αυτά τα sites:

Το Creative Commons zero σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις φωτογραφίες με οποιονδήποτε τρόπο θέλεις, χωρίς να ζητήσεις άδεια.

Το Creative Commons with attribution σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφία με οποιονδήποτε τρόπο θέλεις, αρκεί να αναφέρεις τον δημιουργό της φωτογραφίας. Η αναφορά είναι απλή: Εάν συμπεριλάβεις μια φωτογραφία σε μια ιστοσελίδα, προσθέτεις ένα κείμενο που παραθέτει τον φωτογράφο (“Φωτογραφία από John Smith”) και φροντίζεις να συμπεριλάβεις το link στον ιστότοπό του, εάν υπάρχει.

Βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει τους όρους πνευματικών δικαιωμάτων κάθε site για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.